Hyvä työarki on tavoittelemisen arvoista

Wikipedian mukaan utopia tarkoittaa jonkin aatteen mukaista, toistaiseksi toteutumatonta ihanneyhteiskuntaa. Utopian vastakohta dystopia on epätoivottava yhteiskunta, kauhukuva tulevaisuuden yhteiskunnasta.

Minä perustin yritykseni Miraren siksi että haluan olla mukana rakentamassa parempaa työelämää. Työelämää, jossa tehdään paljon hyvää yhdessä ja yksittäisiä sankareita ei juurikaan tarvita. Minulle hyvä työarki tarkoittaa mukavia työkavereita, selkeää suuntaa ja tavoitteita, sopiva määrä perustehtäviä, selkeitä rakenteita ja paljon avointa vuorovaikutusta, joka inspiroi luomaan uusia ratkaisuja ja ideoita asiakkaille.

Pieni kapina – suuri vaikutus!

Välillä vaikuttaa siltä, että arki työpaikolla on yhtä näytelmää ilman hyvää juonta. Puhumisessa kierrellään ja kaarrellaan, haalitaan rooleja ja vastuita ja ajaudutaan pahoihin ristiriitoihin, kun ajetaan vain omaa agendaa.

Työarjessa saattaa helposti vastata uuden pomon kysymykseen niin kuin olettaa oikean ja häntä tyydyttävän vastauksen olevan. Vaikka todellisuudessa tilanne ei olisikaan ollenkaan niin kuin annat hänen ymmärtää. Puuttuu molemminpuolinen luottamus ja avoimuus. Vastaaja pelkää työpaikkansa ja asemansa puolesta. Pomo ei ehkä halua vaikuttaa epäilevältä ja kyseenalaistaa toisen ammattitaitoa tarkentavilla kysymyksillä.

Mistä se muutos sitten alkaa? Minusta, sinusta, meistä ja tosiasioiden näkemisestä sekä niiden tunnustamisesta. Sitä niin usein reagoi automaattiajattelulla ja tulos on aina sama. Mitäpä jos ryhtyisit kyseenalaistamaan omaa ajatteluasi ja jopa kapinoisit sitä vastaan. Haastaisit itseäsi ja kokeilisit käytännössä jotakin uutta mallia tai tapaa esittää asiasi pomollesi ja muille työyhteisösi ihmisille. Yksi kerta ei ehkä riitä, mutta useamman yrityksen jälkeen saatat havaita vaikutuksia, asioita, joita alkaa tapahtumaan. Ja sama toisinpäin, kun kuuntelet työkaveriasi lähdekin pohtimaan mitä hyvää hänen perusteluissaan ilmenee ja sano se ääneen.

Mitäpä jos esihenkilö ottaisi säännöllisesti muutaman viikon tauon muista tehtävistään ja täyttäisi sen ajan olemalla läsnä työyhteisön arjessa. Esihenkilön roolinimen mukaisesti hänen ehkä kannattaisi olla enemmän esillä, viipyillä ja ihmetellä uteliaasti työyhteisön toimintaa. Mitä siitä seuraisi?

Tästä se lähtee, jatkossa lisää konkreettisia esimerkkejä ja tekoja hyvän työarjen puolesta.

Olisi mielenkiintoista kuulla sinun työyhteisösi työarjesta, ota yhteyttä niin sovitaan tapaaminen!

Sari
Mirare – Hyvän työarjen puolesta!

Jaa kirjoitus:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Haluatko vaihtaa ajatuksia?

Tarjoan konkreettista tukea yrityskulttuurin nykytilan kartoitukseen ja strategiaa tukevan tavoitetilan määrittelyyn sekä muutoksen toimeenpanoon.

Valmennan, ohjaan ja haastan etsimään uusia näkökulmia, mahdollisuuksia, innostavia merkityksiä johtamiseen ja arkisen työn tekemiseen.

Sovitaan tapaaminen ja tutustutaan!

Sari Lehtoaro